SLS-shampoos, waarom niet gebruiken bij haarverzorging

Om te beginnen: siliconen zijn polymeren die bestand zijn tegen UV straling en zuurstof. Mocht je nog niet weten wat siliconen precies zijn, leg ik alles over siliconen uit. Siliconen worden onder meer gebruikt in verzorgingsproducten zoals shampoos, conditioners en crèmes .

Waarom ik het niet gebruik in mijn haarverzorgingsproducten

Om te beginnen, waarom bedrijven het wel doen. De reden dat heel veel merken dit in haar producten stoppen is omdat het ervoor zorgt dat het LIJKT als of je haar gezond is. Het glanst en voelt lekker glad en zacht aan. Wat je voelt is eigenlijk een plastic laagje. De siliconen leggen een laagje over je haar en hoofdhuid heen.

Groot nadeel is het volgende. Dit laagje is niet zomaar weer uit je haar te wassen. Het zal met elke wasbeurt weer een nieuw jasje ofwel laagje om je haar heen leggen. We noemen dit Build-up. Het onttrekt vocht uit je haar. Zorgt ervoor dat goede ingrediënten als oliën niet meer bij je haar kunnen. Maar het maakt je haar ook dof. Wat op ten duur klitten veroorzaakt en kan zoveel schade teweeg brengen dat je haar afbreekt.

Siliconen sluit je haar en hoofdhuid af en zorgt ervoor dat de huid niet meer kan ademen. Jeuk, pukkels, roodheid, roos en vormen van eczeem zijn veel gehoorde klachten. Je haren worden zwaar, moeilijker in model te brengen en het wordt sneller vet omdat je door het laagje je huid en haar gewoon niet goed meer kan reinigen.

Siliconen zijn ook slecht voor het milieu

Siliconen zijn slecht voor het milieu. Je kunt het vergelijken met plastic. Veel siliconen zijn niet oplosbaar in water. Wat betekent dat je ze dus niet uit kunt spoelen met water.

Uit onderzoeken blijkt dat sommige siliconen zelfs na 20x(!) wassen met een SLS-bevattende shampoo nog in kleine mate op je haar aanwezig kunnen zijn. Je brengt dus telkens nieuwe siliconen aan. Terwijl de oude niet weg zijn. De meeste build-up komt voor in de punten van je haar. Dit leidt tot de bekende harde punten die je vaak ervaart bij build-up. Je puntjes zijn altijd meer beschadigd. Hoe gezond je haar ook is, dan de rest van je haar. Veel siliconen hopen zich vooral op langs randen van beschadigde schubben en op plekken waar de schubben afgebroken zijn.