7 Tips voor Natuurlijke Haarverzorging

Je komt tot de conclusie dat de shampoo die je dagelijks gebruikt in je haar meer ingrediënten heeft, dan de flaptekst van je lievelingsboek. Als je deze ingrediënten vervolgens onder de loep neemt, voel je je ook nog eens een totale oen, want behalve ‘aqua’ herken je geen enkel ingrediënt dat genoemd wordt. Klinkt dit bekend?

Ik geef je graag tips en advies om jouw haar zonder chemische middelen, een natuurlijke boost te geven. De winter is een periode waarin je lichaam en haar wat meer aandacht verdient omdat het dan heviger blootstaat aan de natuurlijke elementen.

Wat is haar nu precies en waar is het uit opgebouwd?

De belangrijkste bouwsteen van ons haar is het super sterke keratine. Wat ook de basis van onze nagels is. Je haar bestaat verder voornamelijk uit proteïnevezels. Proteïne zorgt dat je haar elastisch is en herstelt na beschadiging. Er wordt beweerd dat het geheim van goed haar een balans is tussen gezonde proteïne en hydratatie. Haar dat over gestimuleerd wordt met proteïne (door shampoo met proteïne bijvoorbeeld) voelt kleverig, veert niet terug als je er aan trekt en houdt geen vocht vast. Haar dat juist teveel gehydrateerd wordt voelt droog en wanneer je er aan trekt zal het geneigd zijn te breken. Tegenwoordig beschadigen we de vezels in onze haren door veelvuldig wassen met (niet natuurlijke) shampoo, conditioner en het toepassen van hittestyling.

Tips voor natuurlijke haarverzorging

Met de volgende tips kun je direct zelf aan de slag!

1. Goede voeding, zorgt voor betere kwaliteit haar

Voed je haar van binnenuit. Zoals gezegd is haar opgebouwd uit proteïne. Gezonde voeding zorgt niet alleen voor een gezonder lichaam, maar ook voor gezonder haar. De meeste mensen weten wel dat een serieus tekort aan sommige mineralen haaruitval kan veroorzaken. Zo kan een langdurig tekort aan ijzer haaruitval veroorzaken. Ook langdurige stress kan op ten duur haar laten uitvallen. Het werkt echter ook andersom  gezonde gevarieerde, pure voeding bouwt het haar van binnenuit op.

2. Was je haar zo min mogelijk

Dit klinkt in eerste instantie natuurlijk vreemd en voor sommige mensen misschien zelfs vies. Echter hoe minder je je haar wast, hoe mooier het uiteindelijk wordt. Hoe minder we wassen des te meer staan we onze natuurlijke oliën toe onze schedel te voeden. Daardoor wordt er uiteindelijk minder snel talg aangemaakt en wordt je haar minder snel vet. Je moet wel de moed hebben om de eerste weken/maanden je haar ‘te trainen’ en regelmatig zal je in het begin met een vettig hoofdje rondlopen. Toch zal je naar verloop van tijd merken dat de het steeds langer duurt voordat je haar  vet wordt. Wil je dit proberen begin dan klein, was je haren eerst om de dag in plaats van elke dag. Als je haar gewend is dan om de 3 dagen etc. Je beslist zelf wat voor jou de beste frequentie is.

Je haar niet te vaak wassen, zorgt voor uiteindelijk voor een verzorgde uitstraling

3. Spoel je haar met koud water

Dit is zeker niet de leukste tip, maar je haren wassen met koud water zorgt ervoor dat het haarzakje kan sluiten waardoor de essentiële oliën langer aanwezig blijven in het haarzakje en bij de hoofdhuid. In de sauna doe je hetzelfde voor de poriën van je huid, door in de het ijskoude water te springen na een sauna bezoekje. Dit doe je ook om poriën in de huid te sluiten. Je hoeft uiteraard niet de hele tijd onder een koude douche te staan, maar je kan aan het eind bijvoorbeeld je haar uitspoelen met koud water.

4. Gebruik A-LINE natuurlijke haarproducten

Er zijn veel producten waarvan beweerd wordt dat ze op verschillende manieren bijdrage aan mooier, gezonder of sterker haar. Eieren zouden een proteïne behandeling voor het haar zijn. Olijfolie wordt gebruikt om volume te creëren en henna bladeren om dikker haar te krijgen. Al deze middelen hebben een eigen gebruiksaanwijzing. Deze natuurlijke producten zijn niet het makkelijkst te gebruiken. Tip: je kan je haar voor het gemak ook gewoon wassen met organische shampoo of natuurlijke conditioner van A-LINE.

5. Beperk hittestyling

Hittestyling, zoals föhnen en stylen is nooit goed voor haar. Het is zelfs gezonder je haar te laten drogen aan de lucht. Het handigst is als je je haar wast in de avond als je voldoende tijd hebt om je haar natuurlijk te laten drogen. Droog het lichtjes met een handdoek en laat het vervolgens drogen. Kam het voorzichtig door als het al enigszins droog is.

Beperk hittestyling voor natuurlijke haarverzorging

6. Vermijd chemische haarverzorgingsproducten

Beperk gebruik van agressieve shampoo en conditioner. Wil je echt gezonder haar? Kies dan producten die op zijn minst vrij zijn Sodium Lauryl Sulphate , Siliconen en Alcohol (zit in grote hoeveelheden in mousse). 

Je vindt hier alle natuurlijke haarverzorgingsproducten.

7. Bezoek de natuurlijke kapper

In mijn eigen salon gebruik ik al jaren lang natuurlijke producten en heb daarmee ook een milieubewuste insteek gekozen. Het blijkt dat door de jaren heen het concept van ‘natuurlijke haarverzorging’ iets bekender is geworden bij Nederlanders. Natuurlijke haarverzorging kan bestaan uit het gebruik van de eerder beschreven natuurlijke middelen als shampoo en conditioner.